Вълната от заразени с ковид варианта Омикрон забави икономическия растеж в

...
Вълната от заразени с ковид варианта Омикрон забави икономическия растеж в
Коментари Харесай

Омикрон забави растежа в еврозоната

Вълната от инфектирани с коронавирус разновидността Омикрон забави икономическия напредък в еврозоната през последното тримесечие на 2021 г, демонстрират настоящите данни на Евростат.

Брутният вътрешен артикул в 19-те страни, споделящи еврото, се е нараснал с 0.3% в интервала октомври-декември 2021 година, като се е забавил внезапно спрямо регистрирания растеж 2.3% през предходните три месеца.

Растежът на годишна база към момента е внушителните 4.6 %.

" Ковид вълната през есента остави ясни следи в стопанската система на еврозоната. Имаше обилни разлики сред страните от еврозоната заради пандемията. През пролетта вълната на Омикрон трябва да утихне и стопанската система още веднъж да пораства по-силно, сподели Кристоф Вейл, икономист в Commerzbank.

Ръстът на инфекциите, породени от разновидността на ковид Omicron, принуди част от  държавите да върнат някои от ограничаващите меркитжени отново в края на предходната година.

Германия, най-голямата стопанска система в еврозоната, се показа най-слабо, като се сви с 0.7% на тримесечечна база, а на годишна - растежът и единствено с 1.4% на 100. Франция, втората по величина стопанска система в блока, означи тримесечен растеж от 0.7% и 5,4% на годишна база, до момента в който третата по величина Италия означи растеж от 0.6% за тримесечието и от 6.4% за годината.

" Неотдавнашното повдигане на рестриктивните мерки на Коронавирус в доста европейски страни би трябвало да помогне за връщането на икономическия и бизнес растежа в релси “, сподели Рейчъл Бартън, икономист в Accenture, представена от " Ройтерс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР